Дніпропетровська область - друга за рівнем народжуваності в Україні

СОЦІУМ
21.02.20 - 12:51

Дніпропетровська область - друга за народжуваністю в Україні. Про це на пресконференції ІА "Мост-Днепр" повідомила головний спеціаліст департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської ОДА Катерина Каіра.

«Дніпропетровська область не вперше посідає друге місце за народжуваністю. Але пояснюється це не тим, що у нас так усе добре. Хочу сказати, що в Дніпропетровській області, так само, як і по всій країні, падає рівень народжуваності. Цей показник на сьогодні наблизився до 2000-го року, а саме 7,1 на 1 тисячу жінок фертильного віку", - зауважила Каіра. - За останні 10 років маємо прогресивне зменшення кількості народжених дітей. Тоді виникає питання, чому ж ми на другому місці? По-перше, у нас дуже велика область, яка налічує понад 3 млн громадян. По-друге, у нас непоганий репродуктивний потенціал - близько 700 тисяч жінок репродуктивного віку. Третій момент, ключовий, - у нас добре поставлена допомога породіллям, і близько 10% пологів приймають у жінок прилеглих областей".

 

У 2012-2013 роках наша область була другою після Донецької області (близько 37 тисяч пологів проти 41). У 2019 - другою після Києва (22 тисяч проти 30).

 

На сьогодні цей показник більше соціальний, ніж медичний.

 

"Високий рівень кваліфікації наших акушерів-гінекологів та акушерок, які працюють у стаціонарах, призводить до того, що не тільки показник народжуваності у нас непоганий, але і зменшується кількість ускладнених пологів, збільшується кількість здорових новонароджених дітей і знижується страшний показник перинатальних втрат та материнської смертності", - каже Каіра.

 

За її словами, зниження народжуваності пов'язано ще й з тим, що на сьогодні репродуктивного віку досягли діти 90-х. Це як раз той час, коли у нас була найнижча народжуваність в країні.

 

За останні 5 років народжуваність знизилася настільки, що в 2019 році в Дніпропетровській області "не народився" цілий район. 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»