«Наші воїни з’являються там, де їх не чекали»: як криворізькі інженери створюють баггі для ЗСУ

ВАЖЛИВО
11.07.22 - 15:54

З квітня криворізька креативна команда інженерів-розробників створює мобільні автівки для військових. Розробники унікальних вантажних електрокарів у мирному житті наразі занурені у баггі-виробництво. Техніка вже працює на фронті. Наші журналісти поспілкувалися з засновником проєкту "Сoolon Motors" Віталієм Бризгаловим.

Віталій - інженер-розробник. 4 роки його команда займалася підготовкою до серійного виробництва великих вантажних електроавтівок. Через війну проєкт довелось поставити на паузу. Та команда фахівців, маючи багаторічний досвід у розробці автомобілів, вирішила працювати в іншому напрямку.

 

"Звернулись хлопці, сказали, що потрібні саме незвичні автівки, потрібні баггі, які можуть рухатися бездоріжжям, полем, і стандартне авто для цього не підходить, потрібна більш потужна і легка автівка. Знайшли дуже швидко в Кривому Розі зразок, який можна було взяти за основу. Це була спортивна автівка баггі, яку ми адаптували до таких більш незвичних потреб. Спростивши і здешевивши модель, почали виробництво. Зробили першу, другу, третю – віддали хлопцям, їм дуже сподобалось. І пішов запит такий на масштабування", – поділився засновник проєкту "Сoolon Motors".

 

За три місяці напруженої роботи команда виготовила 13 бойових машин. 4 з них відправили в найгарячіші точки сходу. Віталій Бризгалов каже, нині попит на такий транспорт значно вищий, ніж пропозиція:

 

"Є багато пікапів, автівок військового призначення, але саме баггі дозволяють виконувати роботу дуже швидко і забезпечують несподівану появу наших Збройних сил в тих місцях, де їх ніхто не чекає. Я розумію, що це не для всіх, але нині потреба - 300-500-800 автівок тільки на один напрямок, тому ми намагаємось розповсюджувати креслення нашого баггі для інших команд, які готові  долучитися до цієї роботи".

 

Над створенням автомобіля працює команда з 14-ти  професіоналів і волонтерів.

 

"Ми беремо матеріали на металобазі, робимо з них деталі, зварюємо докупи, складаємо, потім ще раз фарбуємо, потім випробовуємо. Якщо раніше ми могли виїхати на полігон, покататись, подивитись, то зараз такої можливості немає - проїхались трошки і, маючи вже досвід, бачимо, що все нормально, і тоді машину одразу забирають", – ділиться Віталій Бризгалов.

 

Фінансують проєкт його ініціатор, бажаючі криворіжці та різноманітні фонди - і місцеві,  і всеукраїнські. Так криворізькі баггі стають надійними помічниками українських бійців на сході України, у південних регіонах та на Чернігівщині. Команда проєкту розширює географію і вже має замовлення на виготовлення мобільних і легких автівок на місяць наперед.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: