Осяйний напій. У Литві встановили ялинку, яка світиться за рахунок енергії кавової гущі

ЦІКАВО
23.12.20 - 11:14

Головна ялинка в Литві світиться завдяки утилізації використаної кавової гущі. Для освітлення дерева протягом однієї години потрібно майже 7 тонн кавової гущі, або майже 7 мільйонів випитих чашок напою.

Висота ялинки становить 24 метри, вона зібрана з металевих частин, що складаються з шести тисяч ялинових гілок. Інсталяція прикрашена чотирма кілометрами гірлянд. Всередині знаходиться жива ялинка.

 

Згідно з підрахунками, з 28 листопада по 7 січня ялинка використає 12 тисяч кВт-год електроенергії, для виробництва якої знадобиться більше 21 тонни кавової гущі. Її збирали цілий рік у бізнес-центрах Вільнюса.

 

Система освітлення використовує майже чотири тисячі кВт-год електроенергії з кавової гущі. Вона виробляється на одній з біогазових установок, за допомогою газу, який виділяється під час переробки гущі. Добрива, що утворюються в результаті утилізації, віддають фермерам. Одна тонна кавової гущі - це 100 тисяч чашок кави. При переробці такої кількості кави виробляється близько 500 кВт-год електроенергії.

 

Джерело – ресурс БЖ.

 

Фото madeinvilnius.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: