Та, що вразила Пікассо. Сьогодні Google присвятив свій дудл українській художниці Катерині Білокур

ЦІКАВО
07.12.20 - 16:15

Сьогодні Google присвятив свій новий дудл відомій українській художниці ХХ століття Катерині Білокур. 

Катерина Білокур народилася 7 грудня 1900 року на території тодішньої Полтавської губернії. Була майстром народного декоративного живопису - так званого "наївного мистецтва", визнана народним художником УРСР у 1956 році.

 

"Колись я вкрала у матері кусочок білого полотна та взяла вуглину. І я намалюю з одного боку полотнини що-небудь, надивлюсь-намилуюсь, переверну на другий бік – і там те саме. А тоді виперу той кусочок полотна – і знов малюю.  А одного разу…намалювала не краєвид, а якихось видуманих птиць. Мені було радісно на душі від того, що я таке зуміла видумати! І дивилась на той малюнок, і сміялась, як божевільна", - згадувала свій потяг до малювання художниця.

 

Навесні 1940 року Катерина почула по радіо пісню «Чи я в лузі не калина була» у виконанні Оксани Петрусенко. Вона звернулася до співачки з листом і додала малюнок калини на шматочку полотна. Малюнок вразив співачку. Порадившись із друзями Василем Касіяном та Павлом Тичиною, співачка звернулася до Центру народної творчості. Так роботами художниці з народу зацікавилась публіка.

 

Згодом твори Катерини Білокур регулярно експонувалися на виставках у Полтаві, Києві, Москві. Три картини Білокур — «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле» - були включені до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі. Тут їх побачив Пабло Пікассо. Весь світ облетіли його слова: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!" 

 

Катерина Білокур зуміла сягнути вершин успіху і прославити українське мистецтво на цілий світ. Їй довелося пережити осуд і нерозуміння односельців, які вбачали в її заняттях малюванням спробу ухилитися від роботи. Вона зустріла нерозуміння матері, що вважала її малювання безглуздим, і все-таки, подолавши ці непрості в сільському житті перешкоди, вона самотужки, крок за кроком відкривала для себе таємниці живопису. Не маючи коштів на фарби й пензлі, готувала 'їх сама з рослин та щетини, не маючи спеціальної художньої освіти, альбомів та книжок, навчалася у природи.

 

 

Катерина Білокур / uamodna.com

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: