Не блакитний, а золотий. Доставка газу в Україні може подорожчати вчетверо

РЕЗОНАНС
02.11.21 - 9:14

В Україні облгази на своїх сайтах опублікували пропозиції підвищити тарифи на доставку газу у 2-4 рази. Ініціативу після обговорення має ще затвердити профільна комісія НКРЕКП.

"Нафтогаз", не дочекавшись висновків регулятора, поспішив заявити, що очікуване різке зростання цін – фейк. Хоча сама компанія не має жодного стосунку до облгазів. У НКРЕКП підтверджують - зростання цін буде, але, ймовірно, не настільки значне, як того хочуть облгази.

 

Що буде з абонплатою на газ?

 

Передумови збільшення тарифів на розподіл є, але цього можна уникнути способом регулювання цін на газ для облгазів. Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко пояснив, що вартість розподілу приблизно на 40% складається із вартості технічного газу, який потрібен облгазам для надання послуги. І цей газ вони беруть у "Нафтогазу".

 

"Я так розумію, що НАК "Нафтогаз" продає їм цей газ за комерційною вартістю. Тобто не за 7,96 грн, не за 7,42 грн, а, ймовірно, як на ринку – за 35-40 грн". Коли у тебе в собівартості газ закладений на рівні 5-7 грн, а тобі продають його в 6 разів дорожче – ти змушений піднімати вартість послуг", – каже експерт.

 

За словами Попенка, попри часом неприйнятну поведінку облгазів зі споживачами в регіонах, у цій ситуації вони виконують норму закону, яка прописана у Кодексі газорозподільних систем. Згідно з ним, нарахування вартості йде за формулою, в якій одним із компонентів є вартість технічного газу.

 

У "Нафтогазі" заявили, що готові постачати блакитне паливо облгазам за вигідною ціною. Тим часом, облгази на своїх офіційних сайтах уже опублікували документи, які пропонують обговорити нові ціни. Компанії пояснили, що через зростання видатків, підвищення зарплат тощо вони змушені також піднімати свої тарифи. Деякі з них пропонують підняти ціни у два-чотири рази.

 

Джерело - Обозреватель.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: