Пасічники Криворізької спілки "Травневий мед" збирають перший солодкий урожай

КОРИСНО
18.06.25 - 14:39

Пасічники Криворізької спілки "Травневий мед" цими днями збирають перший солодкий урожай і готуються до традиційного ярмарку. Весняні приморозки позначились на цвітінні медоносів, та бджоли все-таки встигли наносити нектару в вулики, - кажуть бджолярі. Олександр Карауш, голова спілки, вже 40 років - серед бджіл, тож вивчив цю справу до найменших деталей.

«Початок цього сезону не дуже вдався. Травень – період цвітіння ранніх медоносів, акації. Люди полюбляють акацієвий мед, бо він довго не кристалізується, дуже смачний і духмяний. Але якраз у травні були заморозки - 70% акації померзло, вона стояла вся чорна. Але по верхівках подекуди цвіла, і в період між негодою все ж таки бджілки літали», - розповідає Олександр Карауш.

 

Попри холодний травень, різнотрав’я у червні відродило надію господарів пасік. Бджоли активно працюють, а вулики наповнюються медом.

 

«Хоча вже настала пора другої викачки меду, але у нас виходить лише перша. Все через негоду. Ось ви бачите, бджілки починають печатати мед. Я качаю його тоді, коли вся рамка запечатана восковими кришечками. Ще 3-4 дні - і вона буде повністю запечатана. Тоді візьмемось качати. Якраз на ту неділю плануємо ярмарок, для нього й буде свіжовикачаний медочок», - обіцяє пан Олександр.

 

Про працьовитих, "зело любодільних", бджіл він може розповідати годинами. Знає все і про медоносні квіти.

 

«Ось бачите, медодай, ще його називають синяк. Дуже медоносна рослина, дає багато меду, і ви бачите - на ній багато бджіл. Також цвіте сьогодні свиріпа, скоро зацвітуть будяки, квітне шавлія, яку помилково іноді називають васильком», - показує суцвіття досвідчений бджоляр.

 

Кращого продукту для здоров'я, ніж мед, годі й шукати, - переконаний Карауш. - Але треба знати міру. Людина має їсти один грам меду на кілограм своєї ваги. Тобто, якщо важиш 70 кілограмів, то можна з'їсти 70 грамів меду.

 

Традиційний триденний літній ярмарок спілки «Травневий мед» стартує вже 20-го червня біля Палацу культури «Мистецький». Усіх охочих запрошують на дегустацію, знайомство з пасічниками та солодкий настрій літа.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: