У Кривому Розі проаналізували хімічний склад та ступінь забруднення атмосферного повітря

ЕКОЛОГІЯ
17.01.20 - 15:07

У Кривому Розі науково-дослідний інститут інноваційних технологій провів аналіз хімічного складу та оцінку ступеня забруднення атмосферного повітря, ідентифікації та інвентаризації основних джерел викидів забруднювальних речовин АрселорМіттал Кривий Ріг і ПівдГЗК у, тому числі - оцінки ризиків для довкілля та здоров'я криворіжців, - повідомляє управління преси та внутрішньої політики виконкому.

«Виявлений прямий зв’язок різного ступеня достовірності між викидами пилу, оксиду вуглецю від виробничої діяльності «АрселорМіттал Кривий Ріг» і первинною захворюваністю жителів чотирьох районів (Металургійний, Інгулецький, Довгинцівський, Центрально-Міський). Доведено, що найбільше на рівень захворюваності населення різних вікових груп впливають викиди промислового майданчика №1 та коксохімічного виробництва «АрселорМіттал Кривий Ріг», - зауважила начальниця міського управління екології Світлана Охотнікова.

 

Звіт роботи з оцінки ризиків для довкілля та здоров'я криворіжців місто передало на запити слідчого відділу Управління СБУ у Дніпропетровській області та Криворізького відділу поліції.

 

«Місто, особисто міський голова, постійно зверталися до Міністерства енергетики та захисту довкілля України з вимогою провести комплексну перевірку дотримання підприємством вимог природоохоронного законодавства, анулювання дозволу на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами коксових батарей №№ 1,2, аглофабрики та двохванного сталеплавильного агрегату-6, не виведених з експлуатації всупереч передбаченому міською екологічною програмою», - сказала Охотнікова.

Серед важливих міських екологічних проєктів - реалізація заходів з охорони водних ресурсів:

- покращення екологічного стану річки Стара Саксагань у Центрально–Міському районі. Проточність річки, її сприятливий гідрологічний режим забезпечено шляхом подачі 737 тис.м3 води з Карачунівського водосховища.

- підготовка та обговорення проєкту «Поліпшення гідрологічного режиму та екологічного стану річки Саксагань - капітальний ремонт» і отримання позитивного висновку.

 

Нагадаємо, у 2019 році розпочалося активне впровадження проєкту з будівництва комплексу з перероблення твердих побутових відходів.

 

За рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища розробляють детальний план території, землевпорядну документацію та виконання стратегічної екологічної оцінки відповідно до вимог Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: